Potraviny prospešné pre vaše srdce

Huby
 
Sú jedným z najlepších zdrojov vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti, ale podľa posledných výskumov je dokázané aj to, že ľudia, ktorý majú hladinu tohto vitamínu nízku, majú zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb. Konzumovať ich môžete v polievke, šaláte či ako prílohu.arašídové máslo.jpg
 
Arašidové maslo
 
Možno ste počuli, že arašidové maslo nepatrí pod zdravú stravu, avšak opak je pravdou. Tuk, ktorý toto maslo obsahuje, je prospešný pre vaše srdce, takže to, že zjete pár lyžíc je len dobré. Môžete si ho natrieť na chlieb či dať pár lyžíc do smoothie spolu s rôznym ovocím.
 
Cesnak
 
Je známy hlavne vďaka svojej silnej a výraznej vôni, ktorú má z dôvodu síry, ktorú obsahuje. Niekoľkými výskumami bolo dokázané, že síra môže vytvárať plyn, ktorý však udržuje uvoľnené krvné cievy a teda je krvný tlak v normálnom rozmedzí.
 
Datle
 
Sú plné draslíka a živín, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak a udržiavajú zdravé srdce. Pomáhajú aj pri znižovaní triglyceridov, čo taktiež znižuje riziko srdcových chorôb. Rozhodne nevynechajte aj datle, ktoré sú plnené kozím syrom, či obalené v slanine, pretože sú to skvelé, a najmä zdravé, pochúťky ku večerným správam.
 
Pomaranče
 
Okrem pozitívneho vplyvu na vaše srdce, je aj mnoho ďalších dôvodov, prečo jesť pomaranče. Ich kôra totiž obsahuje druh vlákniny nazývaný pektín, ktorý nasáva zlý cholesterol a teda pomáha zdraviu vášho srdca. Pomarančovú kôru môžete nastrúhať na muffiny, ovsené vločky či domáce marinády.
 
Ovsené vločky
 
Sú vynikajúcou voľbou z mnohých dôvodov. Obsahujú veľkú dávku vlákniny, ktorá pomáha vylučovať cholesterol. Taktiež obsahuje omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú zdravým druhom tuku, ktorý majú tiež pozitívny vplyv na zdravie srdca. Môžete si ich pripraviť na raňajky či večeru spolu s ovocím a vlašskými orechmi.česnek.jpg
Losos
 
Ak ide o zdravé srdce, losos je voľbou číslo jedna. Rovnako ako ovsené vločky, je zdravý pre srdce najmä z dôvodu omega-3 mastných kyselín. Taktiež znižuje hladinu krvného tlaku. Odborníci došli k výsledku, že ak máte lososa v akejkoľvek forme aspoň 2 krát do týždňa, znižujete riziko infarktu o jednu tretinu.